2023. gada web izstrādes tendences

1. Janvāris, 2023

5 lietas, kam pievērst uzmanību, plānojot mājaslapas izstrādi 2023. gadā

Tehnoloģijas nemitīgi mainās un attīstās, ietekmējot gan mūsu ikdienu, gan darbu, tostarp mājaslapu izstrādi un uzturēšanu. Ja vēl pirms dažiem gadiem mājaslapas izskatu un uzbūvi lielā mērā noteica daži vispārpieņemti standarti, tad šobrīd katrs var ļaut brīvu vaļu iztēlei un radīt tieši tādu mājaslapu, kādu vēlas.

Šobrīd pasaulē ir teju 1.6 miljardi mājaslapu, un to skaits tikai turpinās pieaugt. Šajā rakstā uzzināsi, kam pievērst uzmanību, lai 2023. gadā tava uzņēmuma mājaslapa, hobija projektam veltītais blogs vai profesionālais protfolio atbilstu aktuālajiem tehniskajiem un vizuālajiem standartiem un vienlaikus izceltos starp citiem!

1. Uzmanības centrā – lietotāju pieredze

Konkurējot ar desmitiem un pat simtiem līdzīgu mājaslapu, galvenā lieta, kas notur uzmanību, ir lietotāju pieredze jeb UX (no angļu val. – user experience) – veids, kā patērētājs mijiedarbojas ar produktu vai pakalpojumu. Lietotāju pieredzi veido tādi faktori kā:

  • Mājaslapas ielādes ātrums;
  • Navigācijas ērtums;
  • Satura izkārtojums, noderīgums u.c.

Chartbeat pētījums liecina, ka mājaslapas apmeklētājam pietiek vien ar 15 sekundēm, lai izlemtu, vai palikt konkrētā mājaslapā vai meklēt vajadzīgo informāciju citur. Šajā laikā rodas pirmais iespaids par tavu biznesu, tāpēc ir svarīgi, ka mājaslapa ielādējas ātri un lietotājam uzreiz ir skaidrs, kā atrast meklēto vai jautājumu gadījumā ar tevi sazināties.

Ja plāno nākamajā gadā atjaunot esošo mājaslapas izskatu vai veidot pavisam jaunu projektu, pārdomā un notestē katru niansi, lai radītu vienkāršu un plūstošu lietotāja pieredzi. Svarīgs ir katrs elements, piemēram, iestrādāt funkciju, ka, klikšķinot uz logo mājaslapas kreisajā augšējā stūrī, lietotājs tiek atgriezts sākumlapā. Tā ir šķietami vienkārša lieta, par ko, iespējams, neiedomājies, jo šo darbību ikdienā veic intuitīvi. Par šo elementu atceramies tikai tad, ja tas nepilda pierasto funkciju.

2. Izmanto mašīnmācīšanos un mākslīgo intelektu

Pēdējos gados piedzīvojam strauju mašīnmācīšanās (no angļu val. – machine learning) un mākslīgā intelekta (no angļu val. – artificial intelligence) tehnoloģiju attīstību. Piemēram, nesen plaši apspriestais Chat GPT čatbots, kas spēj radīt gan vienkāršus, gan sarežģītus tekstus dažādās valodās (arī latviešu), raisīja diskusiju par to, ka šādi un līdzīgi risinājumi atņems cilvēkiem darbu, taču patiesībā tie var būt ļoti noderīgi, lai samazinātu manuālo darbu un uzlabotu biznesa procesu efektivitāti.

Mašīnmācīšanās un mākslīgais intelekts var būtiski uzlabot arī tavas mājaslapas lietošanas pieredzi. Iepriekš minētie čatboti, kuri apmācīti sniegt atbildes uz klientu jautājumiem, rada personīgu pieeju katram mājaslapas lietotājam un palīdz par aptuveni 30% samazināt klientu atbalsta komandas darba apjomu, vienlaikus uzlabojot klientu apmierinātību pat par 80%.

3. Iekļauj interaktīvus, uzmanību piesaistošus elementus

Mājaslapa piesaista lietotāju uzmanību ar dažādiem elementiem – vizuālo noformējumu, video, spēles elementiem, virtuālajām tūrēm u.tml. Tāpat popularitāti iemantojuši dažādi virtuālās un papildinātās realitātes elementi – piemēram, iespēja pielaikot vēlāmo sienas krāsu vai izvēlēties mēbeles mājoklim bez nepieciešamības doties nomērīt preci veikalā.

Ne visiem tie ir nepieciešami, tāpēc, lemjot par to, vai ieviest kādu interaktīvu elementu, ir jāpārzina gan auditorija, gan jāveic konkurentu izpēte – tas ļaus izstrādāt mājaslapu, kas atbilst klientu vajadzībām un ir soli priekšā konkurentiem.

4. Pievērs uzmanību mājaslapas mobilajai versijai

Arvien vairāk cilvēku internetu izmanto tieši no savām mobilajām ierīcēm. Jaunākie dati liecina, ka to dara 60% no visas pasaules interneta lietotājiem, un Latvijā šis skaits ir pat vēl augstāks – 63%. Tas nozīmē, ka arī tavai mājaslapai ir perfekti jāstrādā uz mobilajām ierīcēm.

Domājot par mājaslapas mobilo versiju, jāņem vērā arī tas, ka viedtālruņu lietotāji aktīvi izmanto nakts režīmu (no angļu val. – dark mode), kas mazāk noslogo acis un samazina ierīces baterijas patēriņu. Nakts režīmu, kad vien tas iespējams, izmanto aptuveni 91.8% Android un 36% iOS lietotāju visā pasaulē. Tas nozīmē, ka, domājot par mājaslapas dizainu, īpaši starptautiskiem projektiem vai produktiem, kurus paredzēts lietot arī diennakts tumšajās laikā, piemēram, transportlīdzekļos, ir ieteicams izstrādāt dizainu arī nakts režīmam.

5. Pasargā mājaslapu no kiberuzbrukumiem

Ja tavu mājaslapu uzlauž, tas var radīt būtisku kaitējumu kā biznesam, tā zīmolam. 2022. gada laikā kiberuzbrukumu skaits visā pasaulē ir ievērojami pieaudzis, un nekas neliecina, ka nākamajos 12 mēnešos situācija uzlabosies, tāpēc ir jāiegulda laiks un izstrādes resursi, lai nodrošinātu mājaslapas aizsardzību pret tiem.

Drošības aspekts ir svarīgs neatkarīgi no tā, vai tava mājaslapa būvēta uz tādām populārām satura vadības sistēmām kā WordPress, vai radīta no nulles atbilstoši tavām vajadzībām, tāpēc parūpējies, ka tā tiek regulāri atjaunota un atbilst augstākajiem drošības standartiem, piemēram, nodrošinot lietotāju pieslēgšanos, izmantojot kādu no divfaktoru autentifikācijas metodēm.

 

Info

Katram mājaslapas elementam ir jābūt pārdomātam – no dizaina un lietojamības, līdz drošībai. PS.lv komandā darbojas projektu vadītāji, dizaineri un programmētāji ar vairāk nekā 12 gadu pieredzi mājaslapu izstrādē, kas spēs tev palīdzēt realizēt ieceres, lai paceltu tavu biznesu nākamajā līmenī. Pastāsti mums par savu ideju, aizpildot šo formu, un mēs ar tevi sazināsimies!

4

Tev varētu interesēt arī šie raksti

Vēlies sadarboties?

Pastāsti mums par savu projektu, un sazināsimies ar tevi 24 stundu laikā