Kas jāņem vērā, ja vēlies savu web projektu uzticēt citam izstrādātājam?

Kas jāņem vērā, ja vēlies savu web projektu uzticēt citam izstrādātājam?
1. Novembris, 2022

Ikdienas darbā maz ko iespējams prognozēt, un darbs ar web projektiem nav izņēmums. To apstiprina arī Harvard Business Review pētījums1, kas liecina – katrs sestais IT projekts neiekļaujas termiņos, pārtērē budžetu vai netiek pabeigts.

Tomēr nereti arī nepabeigtie vai novārtā atstātie projekti, īpaši mājaslapas, ir jāatdzīvina. Ne vienmēr to var paveikt izstrādātājs, kurš pie projekta darbojies tā pirmsākumos. Iemesli var būt daudz un dažādi – neveiksmīga savstarpējā komunikācija, izstrādātājs, kurš ir mainījis nodarbošanos vai kāda iemesla dēļ savu darbu nav pabeidzis un vairs nav sasniedzams u.c.

Kā rīkoties, ja jāmeklē kāds, kurš pārņems tava web projekta izstrādi, un ko der ņemt vērā, lai jaunā sadarbība izdotos? Par to arī šajā rakstā.

Kāpēc meklēt jaunu izstrādātāju?

Web projektu pārņemšana var notikt vairākos gadījumos. Biežāk jauns izstrādātājs tiek meklēts tieši gadījumos, kad klientam nav izdevusies veiksmīga sadarbība ar esošo programmētāju, kā rezultātā iesāktais mājaslapas vai IT sistēmas projekts palicis novārtā. Tomēr tas nav vienīgais gadījums, kad var būt nepieciešams vērsties pie cita izstrādātāja.

Uzticēt izstrādes projektu programmētājam ieteicams arī gadījumā, ja tu esi saviem spēkiem veidojis sava uzņēmuma mājaslapu, bet nonācis strupceļā, saprotot, ka tev trūkst tehnisko zināšanu un pieredzes, lai to pilnvērtīgi uzturētu un attīstītu. Šādā situācijā vari lūgt jaunajam izstrādātājam gan palīdzēt atrisināt neskaidros jautājumus, gan uzticēt projekta izstrādes pabeigšanu.

Izstrāde nav vienmēr jāsāk no nulles

Meklējot jaunu izstrādātāju, var nākties saskarties ar situāciju, ka programmētājs atteiksies no projekta pārņemšanas, tā vietā piedāvājot visu sistēmu vai mājaslapu izveidot no jauna. Tā ir izplatīta parādība, jo katram programmētājam ir savas vērtības, profesionālie principi un uzskats par to, kas ir labs kods.

Atsevišķos gadījumos tas ir racionāls risinājums, piemēram, ja tava uzņēmuma mājaslapa ir veidota pirms vairākiem gadiem un šobrīd ir morāli novecojusi. Savukārt, ja tai nepieciešami vien pāris funkcionāli un vizuāli uzlabojumi un ilgtermiņa uzturēšana (hostings, satura vadības paneļa versijas atjaunošana, lai novērstu kiberdrošības riskus u.c.), nav ieteicams pie izstrādātāja maiņas visu pārprogrammēt no nulles – šāds lēmums tev var prasīt nevajadzīgas investīcijas.

Projektu pārņemšana bez izstrādes dokumentācijas

Ja attiecības ar iepriekšējo izstrādātāju beigušās uz negatīvas nots, komunikācija bijusi sarežģīta vai programmētājs ir nozudis un vairs neceļ telefonu, var gadīties, ka tev nav pieejama nekāda ar web projektu saistīta dokumentācija. Arī šādā gadījumā projektu ir iespējams atdzīvināt un novest līdz galam bez jebkādas palīdzības no iepriekšējiem izstrādātājiem.

Viss, kas šādā situācijā nepieciešams jaunajam izstrādātājam, ir servera FTP vai SSH pieeja. Ja mājaslapa veidota WordPress platformā, darbu iespējams sākt arī tad, ja programmētājs var piekļūt tikai satura administrācijas panelim.

Kas jāzina programmētājam, kurš pārņems darbu?

Jēdziens par to, kas ir laba un kvalitatīva mājaslapa atšķiras – ne visiem nepieciešama Apple līmeņa kvalitāte niansēs, tāpēc, nododot iesāktu izstrādes projektu jaunam programmētājam, ir svarīgi precīzi nodefinēt to, kas tevi apmierina esošajā projektā un kādas izmaiņas tu sagaidi no jaunā izstrādātāja.

Godīgums un atklātība ir veiksmīgas komunikācijas un projektu stūrakmens, tāpēc izstāsti jaunajam izstrādātājam, kāpēc projekts nav pabeigts vai kāpēc meklē jaunu izstrādātāju. Tas palīdzēs saprast, kas bija klupšanas akmens iepriekšējā sadarbībā, un jaunajam programmētājam dos signālu par lietām, kam pievērst uzmanību, caurskatot iepriekšējā izstrādātāja paveikto.

Tāpat pirms uzticēt savu web projektu jaunam pakalpojumu sniedzējam, ieteicams vispirms iepazīties ar programmētāja darbības principiem un vienoties par neliela uzdevuma izstrādi, īpaši, ja meklē ilgtermiņa sadarbības partneri.

 

Info

Ja tu vēlies atrast uzticamu komandu, kurai nodot sava web projekta izstrādi, nodefinē projekta pamatvajadzības un sazinies ar mums. Premium Solutions ir vairāk nekā 12 gadu pieredze darbā ar dažāda apjoma un sarežģītības web projektu pārņemšanu, tāpēc mums ir vajadzīgā pieredze un zināšanas, kas nepieciešamas, lai palīdzētu tev pabeigt iesākto. Piesakies konsultācijai šeit!

  1. https://hbr.org/2011/09/why-your-it-project-may-be-riskier-than-you-think
4

Tev varētu interesēt arī šie raksti

Vēlies sadarboties?

Pastāsti mums par savu projektu, un sazināsimies ar tevi 24 stundu laikā