Kādos gadījumos izvēlēties gatavos IT rīkus un kādos – ieguldīt izstrādē no nulles?

[img] first line second line third line
1. Decembris, 2022

Pēdējos gados pasaule ir piedzīvojusi strauju digitālo attīstību. Saskaņā ar McKinsey pētījuma datiem, šobrīd teju 80% ar biznesa vadību saistīto darbību notiek ar IT sistēmu starpniecību – gan dažādiem gatavajiem rīkiem, gan konkrētam mērķim radītiem individuāliem risinājumiem. Šajā rakstā uzzināsi, kādas ir to galvenās atšķirības un ko sagaidīt, izvēloties vienu vai otru variantu.

Izvēli par labu konkrētam risinājumam lielā mērā nosaka tieši uzņēmuma vai projekta mērogs un galvenās vajadzības. Gatavie risinājumi nodrošina pamatfunkcionalitāti un zemākas izstrādes izmaksas, tāpēc ir labi piemēroti mazam biznesam vai hobija projektiem. Savukārt individuālas IT sistēmas izstrāde ir nepieciešama sarežģītiem projektiem, piemēram, noliktavas sistēmas izveidei ražošanas uzņēmumā ar ļoti konkrētu nepieciešamo funkciju aprakstu, ko nevar realizēt ar gatavo risinājumu palīdzību.

Tirgū pieejamo gatavo risinājumu klāsts ir patiesi iespaidīgs. Tev pieejami desmitiem sistēmu, kas piemērotas dažādām vajadzībām – no WordPress mājaslapu izstrādes un standartizētu interneta veikalu izveides līdz pat biznesa procesu pārvaldībai un automatizācijai. Tomēr ir dažas lietas, kas jāņem vērā, ja mājaslapas vai e-veikala izstrādei izvēlēti tieši gatavie risinājumi.

1. Arī gatavajos risinājumos rodas kļūdas

Pat ja risinājumu izstrādājusi liela, populāra organizācija, tajā var rasties kļūdas un tehniskas problēmas, tāpēc šo sistēmu uzturēšanā būs jāiegulda gan laiks, gan nauda. Piemēram, ja pēc atjauninājuma gatavajā risinājumā ir salūzusi kāda tev svarīga funkcionalitāte, kas būtiski ietekmē sistēmas lietojamību, saziņa ar platformas uzturētāju un kļūdu labojums var aizņemt pat vairākas dienas vai nedēļas.

2. Funkcionalitātes papildināšana var būt dārga un sarežģīta

Gatavie risinājumi piedāvā konkrētu funkciju paketi neatkarīgi no tā, vai tev tās ir nepieciešamas vai nē. Tas nozīmē, ka ikdienā tavā IT sistēmā var būt rīki vai sadaļas, kuras tu nekad neizmantosi.

Tāpat var gadīties, ka tev ir ļoti nepieciešama kāda jauna funkcionalitāte, ko vari iegūt tikai ar papildu maksas spraudņiem (no angļu val. – plugins) vai programmatūras papildinājumiem (no angļu val. – add-on). Iegādājoties papildrīkus, jāņem vērā, ka ar to var nepietikt, un būs jāpiesaista izstrādātāji, lai to integrētu esošajā sistēmā un nodrošinātu to pareizu darbību.

3. Vairāki gatavie risinājumi ir savstarpēji nesaderīgi

Papildinot pamata funkcionalitāti ar iepriekš minētajiem spraudņiem u.c. rīkiem, jābūt ļoti uzmanīgiem, jo pastāv iespēja, ka, apvienojot vairākus gatavos risinājumus, tie savstarpēji konfliktē un var salauzt kādu sistēmas funkciju, kas būtiski ietekmē tās lietojamību.

Gatavie risinājumi ir piemēroti vairumam maza un vidēja apjoma projektu. Tomēr, ja tu zini, ka pastāv kādi būtiski ierobežojumi, kas liegs tev pilnvērtīgi izmantot gatavo rīku, kavējot uzņēmuma izaugsmi, labāk izvēlēties iet garāko ceļu un izstrādāt tavām vajadzībām atbilstošu IT sistēmu.

Individuālas IT sistēmas – palīgs biznesa procesu efektivitātes uzlabošanā

Lielos uzņēmumos, kuros IT sistēmas tiek izmantotas komplicētu biznesa procesu pārvaldībai gatavo risinājumu vietā bieži tiek izstrādās pielāgotas IT sistēmas. To izveide un ieviešana ir dārga un sarežģīta, taču veiksmīga projekta realizācijas gadījumā uzņēmums iegūst sistēmu, kas precīzi atbilst tā vēlmēm un vajadzībām, ļaujot uzlabot biznesa procesu efektivitāti – tas ir galvenais iemesls, kāpēc 65% uzņēmumu vispār izvēlas ieviest jaunas tehnoloģijas.

Tā kā pielāgotas IT sistēmu bieži izmanto sarežģītu procesu vadībā, jebkura kļūda to darbībā var ietekmēt biznesa nepārtrauktību. Lai šādas situācijas nerastos vai tiktu novērstas pēc iespējas ātrāk, sistēmas uzturēšanu un atjaunošanu pastāvīgi uzrauga izstrādāju komanda. Iepriekš minējām, ka kļūdu labojumu gatavajos risinājumos var nākties gaidīt vairākas dienas, taču lielu, būtisku procesu pārvaldības gadījumā tas var radīt ievērojamus zaudējumus. Tāpat kā lidmašīna nes peļņu, kad ir gaisā, arī IT sistēma rada ienākumus un pievienoto vērtību tad, ja lietotājam ir pieejamas visas kritiskās funkcijas.

 

Info

Izvēlēties labāko risinājumu no plašā piedāvājuma nebūt nav vienkārši, tāpēc iesakām pirms lēmuma pieņemšanas konsultēties ar profesionālu komandu, kas uzklausīs tavas vēlmes, vajadzības un piedāvās labāko, projekta budžetam atbilstošāko risinājumu. PS.lv programmētājiem, projektu vadītājiem un dizaineriem ir vairāk nekā 12 gadu pieredze mājaslapu, interneta veikalu un pielāgotu IT sistēmu izstrādē, tāpēc sazinies ar mums, ja tev ir kāds jautājums vai gatava projekta ideja!

4

Tev varētu interesēt arī šie raksti

Vēlies sadarboties?

Pastāsti mums par savu projektu, un sazināsimies ar tevi 24 stundu laikā